Followers

Wednesday, 9 September 2009

Jejak saudara kandung : Man bin Puteh bin Kamaruddin

"Seruan Titian Kasih Sempena Aidilfitri Yang menjelang Tiba"

Khidmat dan sumbangan anda amat membantu Pak Cik ini

Pagi ini pejabat ADUN Titi Serong dikunjungi oleh seorang Lelaki yang telah berada dipenghujung usia bernama MAN BIN PUTIH (77 tahun). Beliau mengadu mengenai kehidupan sebatang kara dan memerlukan bantuan dari pihak yang berwajib.

Disamping itu beliau sudi untuk diambil gambarnya dan memberi kebenaran kepada kami untuk menyiar kan sedikit biodata yang diingatinya bagi menjejaki saudara kandung yang masih mengenalinya.

Man bin Puteh dilahirkan di Sungai Dungun Bagan Serai hasil perkogsian hidup bapanya dengan ibu kandung bernama Sairah bt. Hj. Salam. Katanya ia sudah lama berpisah dengan ibunya dan Ayah kandung bernama PUTEH BIN KAMARUDDIN yang meninggal sekitar 20 tahun lepas. Menurutnya ayahnya meninggal di Selingsing Bagan Serai yang juga imam mesjid selingsing

Menyingkap kehidupan sebatang karanya, beliau sebelum ini menumpang selama 20 tahun disebidang tanah pada alamat : No 19, Jalan Syarikat, Kuala Bagan Tiang yang terletak dalam DUN Titi Serong. Perkongsian hidup selama 20 tahun lebih yang tidak memiliki zuriat, sekitar setahun yang lepas isteri tercintanya meninggal dunia dan dikebumikan di tanah perkuburan Islam Bagan Tiang.

Pada masa sekarang ia telah berpindah dari alamat diatas sejak 2 bulan lepas dan berpindah dari satu tempat ke satu tempat. Sejak seminggu ini dia tinggal sementara di Surau Parit Hj. Amin.

Menceritakan pengalaman selama dua bulan ini sempat ia mengikuti sebuah pertubuhan dakwah dan sempat mengikutinya selama tiga hari, tambahnya " saya tak tahan makan dalam satu talam". namun saya mencelah "baguslah itu macan cara sunnah ".

Beliau juga menyatakan minatnya untuk memasuki mana-mana pusat pengajian pondok bagi menghabiskan sisa usianya. sekiranya ada yang sanggup membiayainya.

Bagi sesiapa yang mengenali atau merasakan mempunyai hubungan dengan Man bin Putih dharapkan menghubungi Pejabat ADUN Titi Serong di Taman Wawasan Parit Buntar atau menghubungi no 05-7165340 / 019-5759697.

Sumber :idhamlim.blogspot.com

0 comments:

22 safar 1430

 
Pejuang Kecil © 2007 Template feito por Templates para Você