Followers

Thursday, 9 October 2008

Tugas Yang Sering Dilupakan (Cetusan Semula Aris Awang)

Ku nukilkan kepada kalian cetusan ingatan semula buat yang lupa dari kekanda yang disayangi saudara Aris Awang (Mantan Ketua Dewan Pemuda Pas Negeri Kedah). Kini beliau adalah salah seorang kepimpinan di Perhubungan PAS kedah. Semoga Allah memelihara diri, kekuatan, semangat dan daya juangnya, Amin Ya Allah.
Turut disertakan link ke halaman blog beliau buat tatapan pejuang ikhlas.

http://arisawang.blogspot.com


Sudahkah Kita Mendakwah Rakan Bukan Islam Kita?


Pemuda dan Pemudi ku,

Setiap hari kita bertemu rakan-rakan dari ahli Kelab Penyokong PAS, adakah kita tidak bimbang mereka akan menyalahkan kita di akhirat kelak kerana kita tidak menjelaskan siapakah Tuhan manusia ini yang sebenarnya? Kemanakah manusia selepas mereka dimasukkan ke dalam keranda? Apakah tujuan manusia ini dihidupkan? dan berbagai lagi....

Apakah kita telah mencontohi Rasulullah dalam usaha mengajak manusia kepada Allah swt Tuhan Yang Maha Esa, renung dan fikirkanlah....


Ini adalah surat Rasulullah SAW kepada (Herkulis) Penguasa Romawi (Raja Byzantin).

Terjemahan:

"Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Pemurah, dari Muhammad, Rasulullah, untuk Herkulis, Penguasa Romawi. Salam sejahtera keatas mereka yang mahu mengikuti kebenaran (Islam). Sesungguhnya aku bermaksud mengajakmu memeluk Islam. Masuklah Islam, niscaya kamu akan selamat. Masuklah Islam nescaya Allah akan menganugerahimu dua pahala sekaligus. Jika kamu berpaling dari ajakan yang mulia ini, maka kamu akan menanggung dosa seluruh pengikutmu. "Wahai Ahli Kitab, marilah kepada suatu kalimat ketetapan yang tidak ada perselisihan antara kami dan kamu, bahawa kita tidak menyembah tuhan kecuali Allah dan tidak menyukutukanNya dengan sesuatu pun dan tidak pula sebahagian kita menjadikan sebagian yang lain sebagai Tuhan selain daripada Allah. Jika mereka berpaling maka katakanlah kepada mereka: Saksikanlah, bahawa kami adalah orang-orang yang menyerahkan diri kepada Allah) (QS Ali Imran : 64)."

Sumber : Hadis Riwayat Muslim 3322

Semoga cebisan surat peninggalan RasulullahSAW akan menjadi pengajaran yang berguna kepada kita dalam usaha mengajak manusia berada di Sirathul Mustaqim, InsyaAllah.

Aris Awang

Nukilan
Akhukum Ahmad Najhie Hayazi

0 comments:

22 safar 1430

 
Pejuang Kecil © 2007 Template feito por Templates para Você