Followers

Tuesday, 20 January 2009

HAMAS Isytihar Kemenangan


"Ismail Haniyyah isytihar menang apabila Olmert isytihar genjatan sejata sebelah pihak"

Ismail Haniyyah Perdana Menteri Palestin yang di pecat oleh pakatan kotor Abu Mazin (Presiden Palestin) telah mengisytiharkan kemenangan bersejarah buat para pejuang setelah Perdana Menteri Israel mengumumkan genjatan senjata sebelah pihak.

"Tuhan memberi kami kemenangan, bukan hanya untuk satu kumpulan, atau parti, atau kawasan, tapi untuk seluruh rakyat kami," kata Ismail, Perdana Menteri Hamas dalam perutusan menerusi televisyen. - Berita Harian

Beliau yang juga pemimpin utama HAMAS menyatakan bahawa gencatan senjata yang turut diisytiharkan oleh pergerakan itu sebagai keputusan bijak dan bertanggungjawab.

Olmert yang mengisytiharkan genjatan senjata sebelah pihak didakwa sebagai kalah dan penakut apabila ia hanya mengisytiharkan plan genjatan senjata yang tidak adil.

Operasi ketenteraan Israel dilancarkan sejak 22 hari lalu di Semenanjung Gaza hampir tamat ketika pergerakan HAMAS mengisytiharkan kemenangan semalam selepas berkata rejim Zionis itu dipaksa mengundurkan tenteranya kembali ke sempadan.

"Musuh sudah ditewaskan," kata jurucakap Hamas.

Israel Tewas dalam misinya.

Akhbar The Observer di London melaporkan pertempuran di Gaza mengakibatkan kekalahan moral kepada negara Yahudi itu.

Zionis juga tidak berjaya menghapuskan kekuatan HAMAS walaupun pembekalan senjata ke Gaza dapat dihentikan buat sementara waktu. Malah Israel juga gagal membebaskan askarnya, Gilad Shalit.

Kegagalan tersebut turut diakui oleh Ahli Parlimen Israel, Yisrael Katz mendakwa serangan tentera Zionis ke atas Semenanjung Gaza gagal, dan ia menegaskan bahawa Israel tidak mencapai matlamatnya dan mengakibatkan ratusan askarnya cedera.

Meraikan kemenangan HAMAS.

Dalam pada itu Ketua Umum Ikhwan Muslimin Jordan, Dr. Hammam Said mengatakan,kekuatannya Zionis Israel telah dihancurkan oleh semangat dan perjuangan para pejuang di Gaza.

Dalam keyataannya Said mengatakan, “Ummat Islam Palestin yang berjuang membela kehormatan ummat, kehormatan nilai kemerdekaan manusiawi di dunia dan nilai-nilai kemanusiaan itu telah menang. Mereka telah meruntuhkan mimpi manis Zionis Israel yang disebut-sebut sebagai kekuatan yang tiada tanding, yang senantiasa menjadi mimpi buruk yang menakutkan.

Juru bicara Al-Qassam, Abu Ubaidah dalam sidang akhbar menyebutkan, sepanjang perang selama 22 hari itu, para mujahid telah menembak mati 49 tentera Zionis dan mencederakan ratusan yang lain. Jumlah tersebut tidak termasuk korban akibat tembakan roket dan tembakan penembak tepat. Secara kolektif tentera Zionis yang tewas di medan pertempuran, tidak kurang dari 80 orang.

Abu Ubaidah juga menyatakan bahawa para pejuang yang syahid hanya seramai 48 orang sahaja. Pergerakan tersebut juga berikrar untuk meneruskan peperangan sekiranya rejim Zionis enggan mengundurkan tenteranya dari Gaza.

Hizbut Tahrir Malaysia tidak seiring suara ramai menyokong kemenangan HAMAS.

Walaubagaimana pun ada pihak yang tidak sepenuh hati gembira dan hanya menanggapi kemenangan tersebut ibarat "Menang sorak kampung tergadai".

Tidak dinafikan kematian dan kemusnahan yang dahsyat terpaksa dihadapi oleh ummat Islam Gaza, namun mereka telah berjuang semampu mungkin berkorban jiwa dan harta. Oleh tidak timbul soal menang atau kalah. Allah tidak akan menyoal kamu menang atau tidak tetapi apakah kamu telah berjuang mentaati perintahnya.

Hakikat yang perlu kita terima ialah HAMAS telah berjuang bersama rakyat, rela mati dan menjiwai derita rakyat dan terbukti mereka telah berjuang sehabis daya demi mempertahankan Islam dan bumi Al Quds.

Bukan Jumlah kematian yang kita hitung, bukanlah kemusnahan yang kita lihat, tetapi kita tetap menang walupun kita mati dikandung tanah, bukankah kemenangan itu samaada kita menang atau syahid menemui Allah?.

HAMAS telah terbukti menunaikan perintah Allah berjuang dengan sepenuh persediaan jiwa, harta dan senjata yang termampu bagi mereka. Maka layaklah kemenangan buat mereka. Oleh itu Jangan tanya apa orang lain buat, soal diri anda sendiri, apakah yang telah kita lakukan untuk Palestine.

Sekian

Akhukum
Pejuang Kecil

5.56 malam, 23 Muharram 1430
St. Thresa, Shoubra , Kaherah Mesir

0 comments:

22 safar 1430

 
Pejuang Kecil © 2007 Template feito por Templates para Você